Despre endorfine

Ce sunt endorfinele?

Endorfinele sunt substante chimice produse de catre glanda pituitara si de catre hipotalamus, cu scopul de a contracara, pe de-o parte, efectele stresului si ale durerii (actionand similar cu morfina, dar fara a da dependenta), iar pe de alta parte, de a induce o stare de relaxare/euforie a organismului, de a intari sistemul imunitar, de a elibera hormonii sexuali, de a ajuta in procesul de invatare si de a ajuta la transmiterea semnalelor din cadrul sistemului nervos. Au fost descoperite in 1975, iar in prezent, o parte din efectele lor inca sunt dezbatute.

Exista persoane dependente de endorfine, care au tendinta/nevoia de a exagera cu activitatile ce le induc producerea acestor substante. Deasemenea, dereglari ale metabolismului endorfinelor conduce la tulburari psihice.

Cum ajuti la producerea endorfinelor?

 • in primul rand, productia de endorfine creste in timpul exercitiilor fizice repetate. Din aceasta cauza, practicarea sportului relaxeaza, pe langa faptul ca te mentine sanatos si in forma fizica buna.
 • consumul anumitor alimente, precum ciocolata si ardei iuti; in general cele care sunt mai bogate in grasimi si zaharuri
 • actul sexual
 • diferitele tipuri de masaj
 • acupunctura
 • meditatia
 • sucul natural energizant, cum ar fi cel provenit din morcovi, portocale, mere, etc.
 • rasul, cat mai in hohote
 • muzica preferata

Dar, trebuie tinut cont de faptul ca productia de endorfine este diferita de la om la om, astfel, la un anumit stimul, de o intensitate identica, doi oameni pot produce cantitati diferite de endorfine.

2 thoughts on “Despre endorfine

 1. Pingback: Importanta bunei dispozitii in procesul de invatare « Mintea umana

 2. alyce25

  super tare acest sait..este exact ceea ce cautam de foarte mult timp…pshiologia pe intelesul meu…am citeva probleme cu depresia si invatatul…si sperca cu ajutorul vostru sa imi revin…tinetio tot asa….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s