Despre endorfine

Ce sunt endorfinele?

Endorfinele sunt substante chimice produse de catre glanda pituitara si de catre hipotalamus, cu scopul de a contracara, pe de-o parte, efectele stresului si ale durerii (actionand similar cu morfina, dar fara a da dependenta), iar pe de alta parte, de a induce o stare de relaxare/euforie a organismului, de a intari sistemul imunitar, de a elibera hormonii sexuali, de a ajuta in procesul de invatare si de a ajuta la transmiterea semnalelor din cadrul sistemului nervos. Au fost descoperite in 1975, iar in prezent, o parte din efectele lor inca sunt dezbatute.

Exista persoane dependente de endorfine, care au tendinta/nevoia de a exagera cu activitatile ce le induc producerea acestor substante. Deasemenea, dereglari ale metabolismului endorfinelor conduce la tulburari psihice.

Cum ajuti la producerea endorfinelor?

 • in primul rand, productia de endorfine creste in timpul exercitiilor fizice repetate. Din aceasta cauza, practicarea sportului relaxeaza, pe langa faptul ca te mentine sanatos si in forma fizica buna.
 • consumul anumitor alimente, precum ciocolata si ardei iuti; in general cele care sunt mai bogate in grasimi si zaharuri
 • actul sexual
 • diferitele tipuri de masaj
 • acupunctura
 • meditatia
 • sucul natural energizant, cum ar fi cel provenit din morcovi, portocale, mere, etc.
 • rasul, cat mai in hohote
 • muzica preferata

Dar, trebuie tinut cont de faptul ca productia de endorfine este diferita de la om la om, astfel, la un anumit stimul, de o intensitate identica, doi oameni pot produce cantitati diferite de endorfine.

Reclame

2 gânduri despre „Despre endorfine

 1. Pingback: Importanta bunei dispozitii in procesul de invatare « Mintea umana

 2. alyce25

  super tare acest sait..este exact ceea ce cautam de foarte mult timp…pshiologia pe intelesul meu…am citeva probleme cu depresia si invatatul…si sperca cu ajutorul vostru sa imi revin…tinetio tot asa….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s