Folosirea actiunilor, ca tehnica de memorare

In momentul in care vrei sa memorezi ceva, cat mai bine si mai rapid posibil, poate ai observat ca nu e de ajuns numai sa citesti o data – de doua ori si apoi sa repeti. De cele mai multe ori, aceasta metoda va da gres, mai ales la volume mari de informatii.

Pentru a rezolva aceasta problema, se folosesc anumite actiuni specifice, care au rolul de a ajuta, la nivel cerebral, formarea cat mai multor legaturi, sporirea atentiei, etc.

Cateva exemple concrete:

  • la biologie trebuie sa inveti despre un organ al omului; in mod normal ai incerca sa tocesti functiile si proprietatile acestuia, dupa care ai arunca o privire peste cateva imagini si te-ai astepta sa stii lectia, dar e posibil sa observi ca nu ai reusit. Dar daca ai desena singur, din memorie, de vreo doua-trei ori organul respectiv, ai eticheta pe desenul respectiv denumirile tuturor partilor componente, si ai schita din memorie functiile acestuia, si ce mai te de notat? Recrearea desenului implica memoria senzomotorie, adica memoria miscarilor tale (ale mainii, limbii, degetelor, corzilor vocale, etc), care este totodata foarte importanta, si contribuie semnificativ la stapanirea unui obiect de invatat.
  • la o materie care foloseste numai alfabetul (de expl. romana, istorie etc), incearca, dupa ce ai citit/repetat, sa subliniezi cu atentie cuvintele/frazele cheie din lectie. Aceasta subliniere ajuta la marirea atentiei, deci, si la memorat. Deasemenea, organizeaza un rezumat in cateva puncte al lectiei, dupa care, din memorie, dezvolta in gand fiecare punct, conform a ceea ce ai citit.
  • „munca pe teren”, la zoologie; sau exeperimentele de la chimie (intr-un singur cuvant – „practica”)
  • exersarea, in lucrurile in care sunt implicate formule

Exemplele pot continua, desigur. In general, folosirea actiunilor de acest gen este decisiva intr-o memorare de calitate, ea permitand folosirea din plin a majoritatii mijloacelor de memorare de care dispune omul. Atentie insa, inainte de toate, trebuie sa fii atent atunci cand realizezi o actiune!

Deasemenea, in cadrul scolii, profesorii au mult mai multe „actiuni” decat au fost prezentate aici… ramane sa le descoperi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s