Intelegerea lucrurilor pe care le inveti

Un alt element important al procesului de invatare este intelegerea ideilor pe care trebuie sa le memorezi; sigur ai observat cum iti intra pe-o ureche si iese pe cealalta ceva despre care tu consideri ca nu ai nici o legatura, de exemplu o poezie in olandeza cand nu stii limba, sau detaliile despre procesul de anihilare electron-pozitron, din fizica nucleara.

De aceea, este important sa intelegi ideea pe care vrei sa o inveti, iar pentru acest lucru, in general este nevoie de o baza de cunostinte formata anterior. De exemplu, pentru a folosi o anumita teorema este necesar sa stii o anumita formula, e care daca nu o cunosti, automat nu vei putea intelege teorema. De aceea, trebuie cunoscute in prealabil toate partile componente ale ideii pe care vrei sa o inveti, ca procesul sa fie incheiat cu succes. Desigur, cu cat stii mai bine aceasta baza, cu atat se formeaza mai multe conexiuni la nivelul creierului, deci procesul de memorare este mai bun si mai durabil.

Cum poti imbunatati intelegerea? Pai ai nevoie de:

  • Timp – pentru a pregati toate partile componente ale ideii
  • Procesul sa fie sistematic, treptat – la scoala, lectiile se predau intr-o anume ordine, cu un scop precis (lucru partial invalid in Romania, desigur 🙂  ); ele sunt legate una de cealalta, si in general, pentru a se intelege o lectie, este nevoie de cunoasterea uneia anterioare (evident, acest lucru depinde de materie, dar in general principiul se respecta)

Deasemenea, foloseste urmatoarele metode pentru a pregati baza de cunostiinte:

  • RTFM! (Read the f*ing manual)
  • Intreaba-l pe nea’ Google
  • Intreaba-ti profesorii (nu este nicio rusine daca nu stii ceva, este dreptul tau sa intrebi, iar profesorul este platit ca el sa te invete si sa explice)
  • Intreaba colegii/parintii
  • Consulta dictionare, enciclopedii, atlase
  • Gandeste-te si la alte metode si aplica-le

Un gând despre „Intelegerea lucrurilor pe care le inveti

  1. Alex

    Salut !

    Iubesc prietenul meu „Google”. Acum inainte de bac chiar imi trebuia ceva sa ma stimuleze. Multumesc mult pentru sfaturi si pentru ideile tale. Cu toate ca, tot ceea ce ai spus este LOGIC. Dar, daca toata lumea ar sti sa priveasca asta ca pe un sfat si nu ca o amenintare sau o insulta a „creierului lor” , Romania ar deveni o tara frumoasa si cultivata.
    Multumesc din nou. Tot respectul meu pentru ceea ce ai spus.

    Răspunde

Lasă un comentariu